BatorkesziaLap

Főlap Közélet Bátorkeszi Tudomásul vették a népszavazás eredményét

Tudomásul vették a népszavazás eredményét

Ma, a koraesti órákban tartotta soron következő ülését Bátorkeszi Önkormányzata. Az ülést Noszkai Zoltán alpolgármester vezette. A testület tagjai közül heten voltak jelen, a többiek igazoltan maradtak távol. A január 21-i népszavazást követő első gyűlésen hivatalosan is tudomást szerzett a képviselőtestület a népszavazás eredményéről, és az ezzel kapcsolatos, a törvényekből eredő határozatokat fogadta el.

A képviselők tudomásul vették Labancz Rolandnak, a helyi választási bizottság elnökének beszámolóját, mely szerint a Sipos József leváltását célzó referendumon a község 2824 választásra jogosult polgárából 1446 vett részt, ami 51,2 %-os részvételi arányt, tehát a népszavazás érvényes volt. A 1338 szavazó voksolt a polgármester leváltása mellett, így az eredmények  január 23-i kihirdetésével Sipos József elvesztette polgármesteri mandátumát. (A hivatalos végeredményt lásd itt.)

A törvény szerint helyét ideiglenesen, az időközi polgármester-választásig, Noszkai Zoltán alpolgármester vette át. A képviselőtestület jóváhagyta a község vezetésével megbízott alpolgármester fizetését, amely a törvényből eredően a múlt évi nemzetgazdasági átlag 2,17-szorosa. Szintén az önkormányzatokról szóló törvény értelmében  jóváhagyták a képviselők, hogy benyújtják a kérvényt az időközi polgármester-választás kiírására (ez a parlament elnökének jogköre), s felkérték az alpolgármestert a kérvény továbbítására. A fenti határozatokat a jelenlevő képviselők egyhangúlag fogadták el.

Az ülés következő programpontja során megvitatásra került a képviselőtestületi ülések ütemterve. Az alpolgármester javaslata szerint az első félévben április 26-án és június 21-én lennének önkormányzati ülések. A vita során elhangzott, hogy községünk jelenlegi helyzetében  gyakrabban kellene ülésezni, így a határozatba az került, hogy a fent említett időpontokon kívül szükség szerint többször is sor kerülhet a képviselők tanácskozására. A határozatot a képviselők 4 igen és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Ezzel befejeződött a mára tervezett első gyűlés, melyet azonnal követnie kellett volna a következőnek. Mivel a képviselők csak egy-két nappal ezelőtt kapták meg a megtárgyalandó dokumentumokat, s a legfontosabb, a község 2012. évi költségvetésének megtárgyalása lehetetlen lett volna a főkönyvelő távollétében, ezért az ülést a jövő hét csütörtökre, február 16-ra napolták el.

-do-

Ön itt van: Home Közélet Bátorkeszi Tudomásul vették a népszavazás eredményét