BatorkesziaLap

Főlap Közélet Belföld

Május utolsó napján a komáromi Selye János Egyetem nagy konferenciatermében folytatott egymással politikai vitát Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

 

Kultúrkörünkben általános gyakorlattá vált, hogy az év utolsó napjaiban csúcspolitikusok, köztársasági elnökök, miniszterelnökök, kancellárok nyilatkoznak a sajtónak értékelve a múltat, kijelölve a jövő céljait. Az új év első perceiben ők kívánnak nekünk a tévében, rádióban sok szerencsét, boldogságot és minden létező jót. Ezek a nyilatkozatok, beszédek gyakran (egyre gyakrabban) konganak az ürességtől, hemzsegnek a nagyotmondásoktól. Sajnos.

Értékelte a választásokon induló szlovákiai pártok munkaerő-piaci programelképzeléseit a pozsonyi foglalkoztatottság-kutató intézet. Szakértőinek értékelése alapján a 26-os politikai mezőnyben 3. helyen zárt az MKP programja.

Az intézet negyedik alkalommal rendezett vitafórumot a munkaerő-piac problémáinak lehetséges kezeléséről, s ezen a választásokon megmérettetésre váró pártok is bemutatkozhattak, de programjaikat a szakértők értékelték és minősítették. Fő értékelési szempontjaikat a hosszan tartó munkanélküliség kezelése, az alacsony képzettségűek foglalkoztatása, a munkapiacra történő visszavezetés segítése, a szociális rendszer és a munkajövedelem kérdésköre, az oktatás és a munkapiac viszonya, a munkaerő-piaci politika intézményi keretei képezték.

Az intézet 19 politikai párt programjában talált értékelhető anyagot a foglalkoztatás elősegítése és a munkanélküliség csökkentése szempontjából. A szakértők osztályozták a programokat, 1-től 5-ig terjedő osztályzattal, mint az iskolában.

  

Tegyen Ön is az egyetlen önálló, a nemzeti kisebbség nyelvén - magyarul - oktató felsőoktatási intézmény, a Selye János Egyetem nevének és besorolásának megmaradásáért! Kérjük, támogassa aláírásával kezdeményezésünket!
 

Szlovákiában törölték a lakcímnyilvántartásból Kassai Gyula lévai református lelkészt, mert hivatalosan is vállalta magyar állampolgárságát.

 

A március 10-én előrehozott parlamenti választásra került sor Szlovákiában. A voksolás szolgált néhány érdekességgel.

Ön itt van: Home Közélet Belföld