BatorkesziaLap

Főlap Közélet Régió Borászaink sikere az Ister -Granum Vándorborversenyen

Borászaink sikere az Ister -Granum Vándorborversenyen

Ez évben a Komárom-Esztergom megye északkeleti részén található 2800 lakosú Sárisáp község rendezte meg a régió szőlős- és borosgazdák részére kiírt Vándorborversenyt. A rendezők, valamint a régió borrendje felhívására 50 településről (26 Szlovákiai, 23 Magyarországi és 1 Ausztria) 201 gazda 421 bormintát (195 Szlovákiai, 4 Ausztriai és 222 Magyarországi) küldtek el a bíráló bizottságok elé. A 421 bormintából 233 fehér, 156 vörös és 32 rosé borminta volt.

A bírálatokat nyolc, 4 fős csoport végezte, a 100 pontos bírálati rendszerben Gombai Nagy Tibor etyeki borászati szakmérnök elnökletével. A borminták közül a leggyakoribb fajták: Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Királyleányka, Zöld veltelini,Cabernet souvignon, Cabernet Franc és Kékfrankos borok voltak. A bíráló bizottságok 93 oklevél, 122 bronz, 141 ezüst, 59 arany, 5 nagyarany és 1 champion díj minősítést adtak a bormintákra. A borverseny lebonyolítása a résztvevők szerint példaértékű volt, a Borlovagrend ezúton is köszöni a kiváló munkát Annavölgy és Sárisáp Kertbarátainak és Borbarátnőinek Egyesülete vezetőségének Schummel Tamás elnök által vezetett „csapatnak”.

Az április 20-án  megtartott verseny ünnepélyes eredményhirdetésére két héttel később, május 5-én-én került sor, Sárisápon a Bányász Művelődési Központban. A megjelenteket Kollár Károly polgármester köszöntötte, majd Nyergesi Rezső, a borlovagrend Nagymestere mondott ünnepi beszédet. Felszólalásában kiemelte az Ister-Granum Régió borversenyének jelentőségét, és azt, hogy ez már a VIII. rendezés, amelyet minden évben felváltva rendeznek Szlovákiában és Magyarországon. 2013-ben a szlovákiai Bátorkeszi  községben kerül megrendezésre a Vándorborverseny. Ezt követően tájékoztatta a jelenlévőket a borverseny lebonyolításáról, megköszönte a gazdáknak, hogy ilyen szép számú bormintát küldtek el a bíráló bizottságok elé. Külön megköszönte a polgármesternek, a képviselő-testületnek, a kertbarátok vezetőségének, hogy felvállalták a nem kevés munkával járó borverseny lebonyolítását. Köszönetet mondott mindenkinek, akik részt vettek a borverseny szervezésében, megrendezésében.

Gombai Nagy Tibor a zsűri elnöke szakmailag értékelte a borversenyen elért eredményeket. Mint mondta, bár a 2011-es év a tavaszi fagyokkal kezdett, majd a hűvösen induló nyár napsütésre fordult, később egy tikkasztóan forró és hosszú ősz következett, ám mindez borász nyelven annyit jelent, hogy ahol a szőlőültetvények talaja tudta tárolni a vizet, ezért kiváló évjárat lett a borok terén a 2011-es év, így a gazdák kiváló borokat küldtek a bíráló bizottságok elé.

A champion díjat Becse József, a muzslai Becse Pincészet nyerte el, vörös Cabernet Sauvignon borával, ez egyben azt is jelentette, hogy második ízben nyerte el vörösbor a Vándorborverseny champion díját. Nagyaranyat kapott a piliscsévi Faragó László Hárslevelű nevű, a tokodi gazda Zicsi Vilmos Cabernet Franc, a köbölkúti Kaszner Norbert Szentlőrinci, a lábatlani Bartos Kálmán Cabernet souvignon, és a pilisvörösvári Solymosi Attila Cabernet Sauvignon bora.

A VIII. Ister-Granum Vándor Borversenyén serleget kaptak a borfajták első három helyezettjei. A fehér borok kategóriában a bátorkeszi Nyers László Olaszrizling bora második helyet ért el. A vörös borok közül a köbölkúti Kaszner Norbert is második helyet ért el Szentlőrinci borával. A rosébor kategória győztese pedig a kürti Kasnyik Attila lett, Cabernet Sauvignon rosé borával.

Ismét bizonyítottak a bátorkeszi borászok. Hét aranyéremmel térhettek haza Sárisápról. Aranyérmet nyertek: Nyers László, Olaszrizling, Blahovics Béla Merlot és Rajnai Rizling, Domonkos Pincészet Devín, Kiss Lajos Cabernet Franc, Vinoria Dornfelder, Bóna Bertalan Zöld veltelini borával. Tóth Anikó tárgyi jutalomban részesítette községünk legeredményesebb borászát, Nyers Lászlót.

Az eredményhirdetést követően Kollár Károly polgármester átadta a Vándorborverseny kopjafáját Tóth Anikónak, Bátorkeszi község  megbízott polgármesterének. Tóth Anikó a hagyományokhoz híven, meghívta az Ister-Granum Eurorégió szőlészeit és borászait a 2013 áprilisában Bátorkeszin tartandó IX. Vándorborversenyre. Ígéretet tett arra, hogy hasonló színvonalú versenyt kívánnak ők is rendezni, annál is inkább, mivel Bátorkeszi nemrég elnyerte a Borfalu címet.

Miriák Ferenc

A szerző felvétele

Ön itt van: Home Közélet Régió Borászaink sikere az Ister -Granum Vándorborversenyen