BatorkesziaLap

170 évvel ezelőtt híres történelmi személyiségek jártak községünkben.

 

Az OMEGA a XII. Bátorkeszi Borfesztiválon

(Fotó: Cikkely Lajos)

95 éve, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i kastélyrendszerhez tartozó Grand Trianonban a „nagy háborúban” győztes antanthatalmak és szövetségeseik Magyarországgal az I. világháborút lezáró békeszereződést.

Gyöngyösi János Párizsban

1947. február 10-én a második világháborúban győztes államok, valamint Magyarország, Románia, Finnország, Olaszország és Bulgária képviselői közel háromnegyed évig tartó előkészítő tárgyalások után aláírták Párizsban a világháborút lezáró békeszerződéseket.

Olvasni jó!

Van az úgy időnként, hogy az ember hamarabb olvas el egy könyvet, mint kellene. Így voltam én is a nagy magyar klasszikus Szeretve mind a vérpadig című regényével.

Az idei borfesztivál sztárvendége a magyar rockzene történetének legsikeresebb zenekara, az immár 55 éve zenélő Omega lesz. A jelenleg futó koncertprogramjuk egyik legkedveltebb számának szövegével igyekszünk kedvet csinálni a májusi fellépésükhöz – az új esztendő kezdetén éppen aktuális sorokkal.

185 évvel ezelőtt ezen a napon jelent meg nyomtatásban gróf Széchenyi István Hitel című műve. Ezt az eseményt tekinti a történészek többsége a reformkor kezdetének.

Görgey Artúr (1818-1916)

100 évvel ezelőtt, 1916. május 21-én hunyt el Görgey Artúr, az 1848-1849. évi szabadságharc legtehetségesebb magyar hadvezére. Rá emlékezünk.

Ebben az írásban azt próbáljuk bemutatni, hogyan került 400 évvel ezelőtt az Erdélyi Fejedelemség trónjára az a férfiú, kinek 16 esztendeig tartó uralkodása alatt az ország a virágkorát élte, akit az egyik legjobb magyar regényfolyamban, az Erdély című trilógiában Móricz Zsigmond így nevezett: „a nagy fejedelem”.

Ön itt van: Home Kultúra