BatorkesziaLap

Bátorkeszi és a szabadságharc

170 évvel ezelőtt híres történelmi személyiségek jártak községünkben.

Az 1848-1849-es szabadságharc idején térségünket sem kerülték a harcok, csapatmozgások. A legjelentősebb események a nagysallói csata (1849. április 19.) és a Komárom körüli harcok (1849. március 4-től október 2-ig) voltak. Ugyanakkor 1849. április 20-án volt kisebb összecsapás a Gáspár András és Pöltenberg Enő vezette VII. hadtest és az osztrák Vyss között a közeli Kéméndnél is.

                                                                                                A nagysallói csata (1849. április 19.)

Bátorkeszin harci eseményekre nem került sor, ennek ellenére a maga módján községünk is beírta magát a szabadságharc történetébe. A nagysallói győztes csatát követően a Komárom felszabadítására felvonuló fősereg 1849. április 21-én Bátorkeszin szállt meg. Magát Görgey Artúrt és tisztikarát Kováts József református lelkész, a helyi magyar tanítási nyelvű iskola névadója látta vendégül, és szállásolta el az országút mellett fekvő parókián. Másnap a  hadtest Komárom felé folytatta tovább az útját, ahol április 22-e és 26-a között részese volt a a híres erődítmény felszabadításáért vívott sikeres harcoknak, amelyek az osztrák ostromgyűrű felszámolásával végződtek.

 

Az orosz betörés után nehéz helyzetbe kerülő magyar honvédsereg július elején visszavonulni kényszerült. A haditanács döntése szerint a magyar csapatok összpontosítását Szegeden kellett végrehajtani (később erre a célra Aradot jelölték ki). Július 2-án egy lovasrohamot vezényelve, Görgey Artúr súlyos fejsérülést szenvedett a Komárom környéki harcokban. Július 13-án a parancs értelmében Görgey serege elkezdte a visszavonulást. Ezen az estén a hadparancsot már nem Komáromban, hanem Bátorkeszin adták ki, Bayer József vezérkari főnök aláírásával. A még mindig gyengélkedő Görgey ismét Kováts József parókiáján tért nyugovóra. Ezt követően Görgey Artúr végrehajtotta a szabadságharc magyar részről utolsó bravúros hadműveletét – szinte sértetlenül levitte seregét Aradra.

                                                                   Görgey Artúr lovasrohamot vezényel Komáromnál 1849 nyarán

Bátorkeszi ugyan bővelkedik emlékművekben, ám sokáig nem volt olyan emlékhely, amelyet kimondottan a forradalom és szabadságharc megünneplésére alakítottak volna. Az 1998. évi önkormányzati választásokon győztes Magyar Koalíció Pártja (immár Magyar Közösség Pártja) programjában szerepelt egy ilyen emlékmű felállítása, a fent leírt történelmi események apropóján. A terv 2000-ben, a millenniumi évben valósult meg. Ekkor avatta fel a helyi önkormányzat Gáspár Péter bátorkeszi származású, ám Pozsonyban élő szobrászművész vörös gránitból készült alkotását. Innentől fogva évente itt rendezik a községben a március 15-ei ünnepségeket.

A mintegy 20 cm magas talapzaton álló, ember nagyságú emlékmű alapmotívuma a 170 évvel ezelőtt Bátorkeszin kétszer is megpihenő honvédet szimbolizálja. Erre utal a leterített mente, a lerakott csákó és kard. Ez utóbbi jelenleg sajnos nem látható, ugyanis illetéktelen kezek időről-időre eltulajdonítják.

Az emlékmű középső részén az alábbi felirat olvasható:

„Kik érted haltak szent világszabadság!” (Petőfi)

Az alkotás jobboldali részén egy kis emléktáblát helyeztek el, amely a fent leírt történelmi eseményekre utal:

 GÖRGEI A. ÉS BÁTORKESZIN ÁLLOMÁSOZÓ HADSEREGE TISZTELETÉRE ÁLLÍTTATTA AZ ÖNKORMÁNYZAT.

A községünkbe érkező turisták számára az emlékhely könnyen felfedezhető és megközelíthető. Bátorkeszi főterének közelében, a korábbi főutca mellett, a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola előtt áll.

Pelle István

 
Ön itt van: Home Kultúra Bátorkeszi és a szabadságharc