BatorkesziaLap

A Borfalu cím elnyerése kötelezi a borászokat

A 2003-ban alakult Szegab Polgári Társulásnak az elmúlt kilenc év alatt sikerült olyan szervezetet létrehozni, amely a gazdák érdekeit képviseli, emellett azonban szakmai tevékenységet is folytat.

Az idei értékelő taggyűlés első részében az ismert növényvédelmi szakember, Tamasek Zoltán tartott előadást az ökológiai szőlővédelem új módszeréről.

Az ökológiai szőlőtermesztés növényvédelmének alapját a réz- és a kénkészítmények alkalmazása mellett a szőlő ellenállóképességét növelő természetes anyagok használata jelenti. A szőlőtermesztés egyik legjelentősebb kihívása a gombabetegségek elleni fellépés, amely elsősorban a lisztharmat, peronoszpóra és a botritisz elleni védelmet jelenti. A védekezés alapját a régi, jól bevált természetes anyagok jelentik: a kén és a réz, melyek ellen még nem alakult ki rezisztencia. Viszont az egyoldalú, sokszori kén és réz alkalmazása nem nyújt igazi megoldást azon túl. Kritikus években e két szer önmagában nem elegendő a hatékony védelemhez. Mindezeken túl a réz és a kén csak a kórokozó gombákat pusztítja, a növénynek magának a kondícióját, ellenálló képességét nem javítja. Ezért más stratégiákra is szükség van, amely a növény immunrendszerét aktiválva, illetve annak a mechanikai védelmét erősítve új megközelítést ad a szőlő növényvédelmének. Ismert, hogy a növények a kórokozók fertőzési nyomására válaszreakciókkal reagálnak, rezisztenciát alakítanak ki. A nemesített, magasabb termesztési értéket képviselő fajták esetében a peronoszpóra és a lisztharmat gyorsabb a szőlő válaszreakcióinál, és ezért a fertőzés kialakul, valamint komoly károkat okoz. Az új védelmi stratégia lényege, hogy a növényi rezisztenciát a kórokozók fellépése előtt alakítjuk ki! A peronoszpóra elleni védekezést teszi hatékonyabbá egy új készítmény, a Mycosin-Vin egy indukált rezisztenciát kialakító természetes növénykondicionáló készítmény. A készítmény alapja a kénsavas timföld, melynek szabad Al ionjai nagymértékben segítenek a növény rezisztenciájának kialakításában, továbbá különböző növényi kivonatokat (csalán, zsurló, fűzfalevél stb.) is tartalmaz, amely segíti a jó hatás elérését. A Mycosin-Vinre alapozott peronoszpóra elleni technológia néhány rezes kezelés kiváltását jelenti. Erős peronoszpóra nyomás esetén továbbra is a réz jelenti a teljes megoldást, de a virágzás előtti 2-3 Mycosin-Vines kezelés jól felkészíti a növényt a betegség leküzdésére.

A lisztharmat elleni ökológiai védekezésben az édeskömény kivonatot és lecitint tartalmazó készítmény (HF-Mycol) és a Kálium-vízüveg, valamint ezek tankkeveréke (Oikomb) játszik fontos szerepet. A szilícium-dioxid tartalmú K-vízüveg a levelek epidermiszét megerősíti, mechanikai védelmet nyújtva ezzel a lisztharmat fertőzése ellen. Emellett mint levélen felvehető káliumot tartalmazó lombtrágya is működik. A lecitin tartalmú édeskömény olaj pedig a növényben a kórokozóval szembeni rezisztenciát indukálja. További alkalmazható lehetőség a bikarbonát, elsősorban a KHCO3 (Vitisan). A lúgos kémhatású készítmény a levél- és bogyófelszínen a kórokozók megtelepedésére alkalmatlan körülményeket biztosít, emellett káliumot is szolgáltat a növénynek. A kálium-hidrogén-karbonát alkalmas a botritiszfertőzés kialakulásának megelőzésére is, közvetlenül fürtzáródás előtti, majd utáni alkalmazásával.

Az atkák elleni optimális védelmi rendszer ökológiai szőlőültetvényekben könnyen kialakítható, amennyiben az ültetvényeken betelepítjük a Typhlodromus pyri ragadozó atkát.

A ragadozó atka egyszeri betelepítésével az ültetvény teljes élettartamára megoldható az atkák elleni védelem.

Egyedülállóan hatékony, az eddig ismert védekezési stratégiákhoz nem hasonlítható, vegetáció során folyamatos védelmet kínál a szőlőmolyok ellen a feromon-légtértelítés, más néven konfúziós technika. A technológia alkalmazása során a szőlőültetvényben egyenletes elosztásban feromon párologtató eszközöket (500 db/ha mennyiségben), úgynevezett diszpenzereket helyeznek ki a molykártevők rajzásának elindulása előtt. A megfelelő diszpenzerek szabályozottan bocsátják ki a szexferomont, mégpedig a teljes szezon folyamán.

A jelenleg gyártott feromon légtértelítési termékek közül a japán Shin-Etsu cég gyártja a legmegbízhatóbb és legjobb hatékonyságú eszközöket. Az Isonet L plus termék a teljes vegetációs időszakban egyenletesen magas feromonkoncentrációt biztosít az ültetvény légterében.

A szakmai előadást követte a SZEGAB PT elnökének, Gyöpös Istvánnak az értékelő beszámolója. Sikerként szögezte le, hogy Szlovákiában Bátorkeszi község ötödikként elnyerte a Borfalu címet, amely a helyi borászokra újabb kihívással és kötelezettséggel jár. Ennek első lépése volt, hogy közel 2 km-es szakaszon a Galamboson bevezették a központi vizet. A másik legfontosabb lépés pedig az élelmiszer egészségügyi ellenőrzési rendszerének – HACCP – biztosítása. Előírja a pincészet meghatározási helyét, a pince technika felszerelését, a szőlő feldolgozási technológiát, a bor tárolási helyét és a szociális helyiségek egészségügyi előírását. A Borfalu lehetőséget kínál a népművészeti, kézműipari ágazat termékeinek, ezeken keresztül a bátorkeszi boroknak a bemutatására is. Ezek az idegenforgalmi tényezők pozitív hatást gyakorolhatnak a település gazdasági életére, s egyben fontos elemei lehetnek a területfejlesztésnek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a borászatokon keresztül felhívják a figyelmet az adott régióra, településre, élénkítve ezzel a borturizmust, a falusi turizmust. Ennek első bizonyítéka a június első hetében megrendezésre kerülő borfesztivál, amely az előző évektől megszokottól eltérő módon kerül megrendezésre.

Ebben az évben is megválasztották a falu legeredményesebb borászát. A 2011-es év legjobbja Kiss Lajos lett, aki a különböző versenyeken 6 arany-, 8 ezüst- és 2 bronzérmet nyert.

A szervezet feladatai közé tartozik továbbra is a szakmai tanácsadás, előadások, borkóstolók és tanulmányi kirándulások, a falusi borverseny szervezése, valamint a testvértelepülés kertbarát körével való kapcsolat ápolása. Gyöpös István köszönetét fejezte ki a szervezet támogatóinak és mindazoknak, akik adójuk 2 százalékával támogatták a társulást.

Vitában a felszólalók építő szándékú javaslataikkal minden bizonnyal segítik a társulás vezetőségének jövőbeli munkáját.

Miriák Ferenc

 

Ön itt van: Home Kultúra A Borfalu cím elnyerése kötelezi a borászokat