BatorkesziaLap

 

Vetélkedő Bátorkeszin Esztergom vármegyéről

2013-tól szervez történelmi vetélkedőt az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium és a Péczeli József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület. A verseny témája minden alkalommal az egykori Esztergom vármegye története. A döntőnek idén, egész pontosan 2018. április 19-én délután a bátorkeszi kultúrház adott helyet.

Egy nagyon értékes és fontos honismereti (nem hagyományos) tankönyv jelent meg 2011-ben Esztergom Város Önkormányzata kiadásában. A Múltunk határok nélkül – Esztergom és környéke a kezdetektől az Ister-Granium Eurorégióig című kötetet három szerző, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó, Gergely Endre és Peragovics Ferenc jegyzi. A könyv tizennégy fejezetben dolgozza fel és mutatja be a történelmi Esztergom vármegye históriáját az őskortól tulajdonképpen napjainkig. Azon régióét, amelynek a korábbi Párkányi járás egyik településeként Bátorkeszi is része volt – egészen az 1918-1920-ban bekövetkezett impériumváltásig.

A könyv szerzői közül ketten, Gergely Endre és Peragovics Ferenc (akik egyúttal a Dobó Katalin Gimnázium történelemtanárai is) két évvel a kötet megjelenése után egy helytörténeti vetélkedőt indítottak, melynek anyagát épp az általuk (is) írt munka adja. A versenyen a történelmi Esztergom vármegye településeinek iskoláiból verbuválódott háromtagú csapatok versenyeznek, fantázianéven.  A vetélkedő két részből áll. Az első körben a benevezett csapatok internetes feladatlapokat töltenek ki. A négy feladatlap minden alkalommal 30 kérdést tartalmaz. A 120 feladat a vármegye történetének valamennyi korszakát érinti. A döntőbe a 10 legtöbb pontot összegyűjtő csapat kerül. A fináléban már csak a tankönyv egy előre megjelölt fejezetéből mérik össze a tudásukat a csapatok.

A verseny döntőjét először rendezték Esztergomon kívül. A bátorkeszi kultúrház eszpresszójában lezajlott esemény társszervezője volt a helyi Magán Szakközépiskola, illetve a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás. A verseny megnyitójára ellátogatott, és rövid beszédet iis mondott Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere.

A Kováts József Alapiskola tanulói első alkalommal szerepeltek a vetélkedőn. A Klenkó Ádám, Paló Zsolt, Péntek Dániel összetételű csapat Báthoriak fantázianéven szerepelt, és a levelező részt sikerrel véve azonnal be is került a döntőbe, ahova még további három keszi trió kvalifikálta magát. Ők Rácz Kálmán tanár úr tanítványai voltak a helyi Magán Szakközépiskolából. A négy bátorkeszi csapaton kívül a fináléban vitézkedtek még a búcsi Katona Mihály Alapiskola, a köbölkúti Stampay János Alapiskola, a párkányi Ady Endre Alapiskola, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskola és a dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium diákjai.

                                               A Báthoriak: Péntek Dániel, Klenkó Ádám, Paló Zsolt (kép: Csákvári Ágnes)

 

A vetélkedő témája a döntőben a vármegye története a Millenniumtól (1896) a trianoni békeszerződésig (1920) volt. A versenyfeladatok összeállítói nem annyira a diákok lexikális tudására voltak kíváncsiak (persze, ilyen feladat is akadt azért), inkább kreativitást, rögtönzést igénylő feladványokkal ösztönözték a résztvevőket a felkészülés során tanultak gyakorlati alkalmazására. A Gergely Endre által moderált verseny további érdekessége az volt, hogy a végén nem rangsorolták a csapatokat a hagyományos módon, nem voltak helyezések, hanem a szavalóversenyekhez hasonlóan arany-, ezüst-, és bronzsávokba sorolták be azokat. A csapatok felkészültségét mutatja, hogy bronzsávos csapat nem is akadt, csak arany-, és ezüstsávos. A Kováts József Alapiskola csapata  aranysávos minősítést kapott.

***

Május 9-én a vetélkedő résztvevői, azok is, akik nem jutottak a döntőbe, egy autóbuszos, ún. felvidéki kiránduláson vehettek részt.

A résztvevők Esztergomban gyülekeztek, ahol Gergely Endre tanár úr tárlatvezetésével megtekintették a Keresztény Múzeumot. Majd a Dunán átkelve az út Bátorkeszire vezetett. Itt Zsok Gizella kalauzolásában a diákok és kísérő tanáraik a valaha magának mezővárosi státust is kivívott, jelenleg nagyközségnek számító település történetével és nevezetességeivel ismerkedtek.

A kirándulás következő, egyben utolsó állomása Zselíz volt, ahol a résztvevők Polka Pál szellemes idegenvezetése mellett meglátogatták a Schubert-házat (ahol a szervezők és a vendéglátók eredeti Sacher-tortával kedveskedtek a kirándulás résztvevőinek), valamint a galántai Esterházy család helybeli kastélyát és kápolnáját.

A tanulmányút érdemi része fagylaltozással zárult Zselíz város egyik cukrászdájában.

Pelle István

Ön itt van: Home Oktatásügy Iskola utca Vetélkedő Bátorkeszin Esztergom vármegyéről