BatorkesziaLap

Pünkösdi királyság a Rét utcában

Nem mindennapi esemény egy óvoda életében, amikor pünkösdi királyt és királynőt választanak. A Rét utcai Óvodában Pünkösd hétfőn felelevenítették ezt az igen szép hagyományt.

 De nemcsak a bátorkeszi óvodások délelőttje telt izgalmasan, hanem a vendégül látott padányi óvoda kisgyermekei is kivehették a részüket a játékból és a gazdag megvendégelésből. A bőséges tízórai után a Rét utcai ovisok egy kis előadással kedveskedtek a padányi testvéróvodának. Eztán az udvaron különféle érdekes versenyszámokban mérhették össze az erejüket, aminek végén a győztest meg is koronázták, így lett a Rét utcának saját pünkösdi királya. De mit ér a király királynő nélkül! Mivel a legutolsó ügyességi próbán a megmaradt hajadonok mindannyian tökéletesen teljesítették a feladatot, ezért közülük maga a király választott. Igazi pünkösdi vendégséggel folytatódott a program, a királyt és királynét rózsaszirmokkal borított úton kísérték a bőségesen megterített asztalhoz. Miután az éhes vendégsereg elpusztított minden ehetőt az asztalról, a gyerekek boldogan vették birtokba az óvodakert játékait. 

„Néphagyományokat őrző óvoda lévén, már 2000 óta rendelkezünk általunk kidolgozott „Hagyományápolás az óvodában” c. kiegészítő helyi programmal, így azóta, minden évben eljátsszuk a Pünkösdi szokásokat, többek közt a Pünkösdi király- és királynőválasztást is.

 Fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink tisztában legyenek a Pünkösd, illetve más egyházi ünnepek fogalmával, jelentőségével, s az ahhoz kapcsolódó népi hagyománnyal, szokásokkal. Szívesen hallgatják meg a Gyermekbibliából felolvasott bibliai történeteket is, így elevenedik meg nálunk a téli ünnepkörben a Betlehemes történet, Pásztorjáték, tavasszal a Húsvéti történet és népi hagyományai, majd a Pünkösdi játékok.

Már négy éve annak, hogy a padányi óvoda tanító nénijét, Marczell Évát megismertem, akivel azóta is mély baráti szálak kötnek össze. Miután tavaly a Rét utcai óvoda igazgatójának választottak, jött az ötlet, hogy kapcsoljuk össze testvéróvodaként a padányi és a bátorkeszi Rét utcai óvodát, hiszen mindkét óvoda számára fontos, hogy a gyermekek komlex fejlődését a népi elemek, népi játékok és néphagyományok ismertetésével segítsük. A bátorkeszi ovisok „Márton nap” kapcsán, ősszel voltak először Padányban, amikor meghívottként érkeztek a    „Mártonnapi vásárra”. Akkor gyermekeink aktív részesei lehettek a vásárnak, melyet a padányi óvodások olyan élethűen versek, mondókák, csúfolódók segítségével eléjük tártak.

Természetes, hogy ezt a testvéróvodai kapcsolatot szeretnénk tovább ápolni, ezért a jövő iskolaévben is, közösen keresünk majd olyan alkalmat, ünnepet, ahol békességben és szeretetben, a hagyományápolás útján tölthetünk el egy délelőttöt. Valljuk, hogy az ilyen kapcsolattartás példaértékű gyermekeink számára, s a közösen átélt élmények meggyökereznek.”- árulta el Holop Szilvia, a Rét utcai Óvoda igazgatónője.

 Csákvári Ágnes

  

       

  

       

     

       

  

 

Ön itt van: Home Oktatásügy Ovisarok Pünkösdi királyság a Rét utcában