BatorkesziaLap

Játékos hittan a Rét utcai óvodában

Kukac  (egy érdeklődő gyerekbáb) és a tiszteletes néni segítségével az új tanévben folytatódik a hittan a Rét utcai óvodában. A Tízparancsolatot játékos formában feldolgozó első foglalkozáson a gondoskodásról tanultak a gyermekek.

KÉPES BESZÁMOLÓ

A Tízparancsolatról ovisoknak?!

Nem könnyű feladat. Mi bábjátékkal mégis megpróbálkozunk vele. Kukac egy locska-fecske kis óvodás (egy érdeklődő báb Holop Szilvia óvónő kezében), akit minden érdekel, sokat kérdez, mindenről van valami gondolata, "véleménye", és szeret beszélgetni. Ebben talál egy jó társat, a tiszteletes nénit (Czinke Tímea lekésznőt), aki igyekszik a sok-sok kérdésére választ adni, Kukac barátjaként segítségére lenni.

Minden egyes történet Kukac egy élethelyzetéből, problémájából indul ki, és neki próbál segíteni, így a gyerekek könnyen azonosulnak vele. Kukacnak ma lett egy kiskutyája: Morgó, akiről gondoskodnia  kell: etetni, itatni, játszani vele, megtanítani engedelmeskedni stb. Nekünk is van egy Gazdánk, aki mindenkinél jobban ismer bennünket és gondoskodik rólunk, s bemutatkozik nekünk: Én vagyok a te Istened. Már bábozás közben hangzik az ige, amit aranymondásként sajátítanak el a gyermekek: Isten a mi gazdánk, tőle kaptuk az életet, szüleinket, a barátainkat, az ételt, a játékainkat, a házat, amelyben lakunk... Ő segít, ha bajban vagyunk, ő gyógyít meg, ha betegek vagyunk, gondoskodik rólunk, ezért nekünk szót kell fogadnunk Neki, úgy, ahogy a szüleinknek is. Ilyen és ehhez hasonló rávezető történetekkel, evangéliumi gyermekénekek és rövid imádság segítségével kapnak erkölcsi alapot, útmutatást a kicsik. A foglalkozások végén egy kis kézművesség (rajz, színezés) teszi még felejthetetlenebbé az alkalmat.   

Cz. Zs.

  

     

      

 

Fotók: Czinke Zsolt

 

Ön itt van: Home Oktatásügy Ovisarok Játékos hittan a Rét utcai óvodában